Tao-ul frumuseții: dieta japoneză

Dieta japoneză este populară, deoarece se bazează pe principiile principale ale vieții japoneze: respectarea strictă a regimului, respectarea neîndoielnică a dimensiunilor porțiilor și un meniu destul de ascetic, precum și moderarea consumului de mâncare preferată și auto-reținere, care aduc rezultate excelente - de la 6 la 15 kgpentru ciclul complet al dietei.

Dieta japoneză

Origini ale dietei

Dieta japoneză a apărut la sfârșitul secolului XX - începutul secolului XXI, ca răspuns la diminuarea, stilul loli și un pic de infantilism al imaginilor publicitare care deveneau la modă. Mulți ruși și europeni au dorit să devină la fel de fragili și sofisticați ca fetele japoneze, așa că dieta care a dat o astfel de oportunitate a fost numită japoneză.

Ideea de a limita temporar dieta aparține japonezului Yoshinori Osumi - pentru descoperirea sa în domeniul prelungirii vieții prin perioade de post în 2016 a primit Premiul Nobel. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că fereastra nutrițională - perioada în care organismul se descurcă cel mai bine cu absorbția alimentelor, se află în intervalul 8. 00-14. 00 și acest moment a influențat și alinierea dietei dietei japoneze.

Este curios că dieta în sine nu a fost dezvoltată de japonezi, dieta sa este departe de produsele de bază din Țara Soarelui Răsare și este aproape complet lipsită de sare și sosuri sărate familiare fiecărei japoneze încă din copilărie. Dar principiile fundamentale ale dietei reflectă pe deplin rigoarea autodisciplinei și a ascezei care sunt atribuite japonezilor din întreaga lume: restricții stricte asupra porțiilor și orelor de masă, o selecție mică de alimente disponibile și respectarea scrupuloasă a instrucțiunilor.

Reguli și principii de bază ale dietei

Dieta japoneză este dură și necesită respectarea strictă a instrucțiunilor pentru a obține rezultate excelente. Esența tehnicii este reducerea conținutului total de calorii din dietă datorită grăsimilor și carbohidraților rapidi, limitând consumul de carbohidrați lenti, o cantitate mare de lichid consumat și o cantitate suficient de mare de proteine ​​în fiecare porție. Cronometrarea meselor joacă un rol important - și aici trebuie să respectați programul.

Calvarul voinței durează 7 sau 14 zile, dar datorită intrării și ieșirii lină, riscul de avarii este minim. Un punct important al dietei este pregătirea treptată și nepripită a corpului pentru pierderea în greutate stresantă și aceeași ieșire lentă și atentă dintr-o dietă redusă la una de susținere. Este strict interzis să stați pe dieta japoneză mai mult de 14 zile: meniul conține puține vitamine, oligoelemente și fibre, care pot duce la diverse disfuncționalități și boli ale tractului digestiv. Lipsa de sare din dietă este, de asemenea, dăunătoare, deci nu ar trebui să recurgeți la dieta japoneză mai mult de două ori pe an.

Pro și contra ale dietei japoneze

Avantajul indubitabil al dietei japoneze este eficacitatea sa - de la 5 la 15 kg merge de la începutul pregătirii până la sfârșitul ieșirii. Al doilea plus important este greutatea stabilă pentru o lungă perioadă de timp, respectând în același timp reguli nutriționale simple. De asemenea, „japonezul” se distinge printr-o structură rigidă și o dietă specifică, care elimină problema selecției felurilor de mâncare și a produselor.

Dezavantajele evidente ale dietei includ absența completă a sării în meniu - pe vreme caldă pune viața în pericol, de aceea este mai bine să practici dieta primăvara sau toamna, când este suficient de rece. Al doilea dezavantaj major este restricția severă asupra dietei și a mărimii porției. Probleme precum conținutul scăzut de vitamine și minerale din meniu nu sunt un factor de risc din cauza duratei scurte a dietei - este imposibil să obțineți un deficit vitaminic grav în 14 zile.

Contra dietelor japoneze

Variații de dietă: 7, 13 și 14 zile

Versiunea de bază a dietei japoneze este concepută exact pentru 2 săptămâni și exact 14 zile oferă cele mai bune rezultate în reducerea greutății corporale. Deoarece dieta necesită pregătire, este inutil să stați pe ea cu o săptămână înainte de un eveniment important sau „pentru vacanță”, astfel încât versiunea expresă este potrivită fie pentru cei care nu sunt încrezători în propriile abilități, fie pentru cei care au nevoie să piardă 3-5 kg, și anume acest lucrurezultatul va fi obținut cu o dietă de șapte zile.

Dieta de 13 zile este asociată cu superstiția - în țara Soarelui Răsare, 13 este un număr norocos și este mai ușor din punct de vedere psihologic să țineți timp de 13, mai degrabă decât 14 zile, pe o dietă destul de slabă. Cu toate acestea, diferența într-o zi nu are aproape niciun efect asupra rezultatului final, deoarece o ieșire lentă din regimul de slăbire nu permite să se rupă în a 14-a zi.

Programul de pregătire a dietei

Versiunea originală a „japonezului” implică o scufundare lină în regim alimentar, care începe cu o săptămână înainte de începerea acestuia. Pe parcursul a șapte zile, treptat:

 • scade cantitatea de zahăr și sare din vase;
 • cafeaua se înlocuiește cu ceai verde sau ceaiuri din plante;
 • dimineața trebuie să începeți să beți apă curată - un pahar imediat după trezire;
 • alcoolul și mâncarea rapidă sunt complet excluse;
 • elimină treptat toate produsele de panificație;
 • o singură porție de alimente este redusă treptat cu un sfert;
 • Cina este programată să fie cu cel puțin trei ore înainte de culcare.

Pregătirea adecvată vă permite să reglați corpul pentru pierderea în greutate, să evitați „retragerea” asociată cu lipsa de sare și zahăr din alimente, este mai ușor să supraviețuiți lipsei de cofeină din dietă. Săptămâna pregătitoare dă de obicei rezultate: este nevoie de până la un kg și jumătate de greutate din cauza apei, umflăturile scad și obiceiurile devin mai sănătoase. În ultima seară înainte de începerea dietei, ar trebui să alegeți una dintre mesele dietei de două săptămâni - astfel puteți evita dorința de a savura urgent bunătățile din rezervă.

Produse acceptabile și interzise

Dieta japoneză exclude aproape orice exotic, alcool, fast-food, produse de patiserie, dulciuri și cafea, precum și o listă imensă de produse în general sănătoase care pot fi apoi readuse treptat la dietă. Utilizarea obligatorie va fi:

Produse acceptabile și interzise
 • ceai verde;
 • apă curată fără gaz;
 • ouă fierte tari;
 • pește alb - merluciu și polen;
 • carne de vită fiartă sau aburită;
 • piept de pui fiert sau aburit;
 • varză, dovlecei și morcovi, proaspeți, fierți sau coapte;
 • chefir 1% grăsime;
 • suc de roșii;
 • ulei vegetal.

Dovleacul, sfecla sau păstârnacul, rădăcina de țelină și pătrunjelul pot fi adăugate la meniu după cum este necesar. Cea mai bună opțiune pentru dieta japoneză este legumele tocate și carnea fiartă, ouăle pot fi consumate crude dacă pericolul de salmoneloză este complet exclus. Pâinea crocantă de secară, lămâile și unele fructe cu conținut scăzut de zahăr sunt acceptabile - totul cu măsură.

Meniu pentru 7 și 14 zile din dieta japoneză

Cheia succesului dietei japoneze este respectarea strictă a meniului cu un minim de abateri. Trebuie respectat și regimul de băut: beți 1, 5 litri de apă pură pe zi, plus puteți bea ceai verde sau din plante între mese. Dieta este împărțită în micul dejun, prânz și cină, fereastra alimentelor este rigidă, așa că merită să folosiți memento-uri pe telefonul mobil pentru a nu rata ora micului dejun sau a prânzului.

Meniul este conceput pentru o săptămână, cu o dietă de două săptămâni, ar trebui să repetați ciclul de două ori:

Ziua 1

Mic dejun:
- ceai verde fără smântână și zahăr (este permisă cafea neagră cu cereale)

Prânz:
- varză înăbușită cu ulei de măsline
- ou de pui fiert 2 buc
- suc de roșii 200 ml

Cina:
- file de pește alb, fiert sau aburit 200 g

Ziua 2

Mic dejun:
- ceai verde fără smântână și zahăr sau boabe de cafea neagră
- pâine de secară

Prânz:
- varză înăbușită cu ulei de măsline
- pește alb fiert 100 g

Cina:
- carne de vită fiartă 100 g
- chefir 200 ml

Ziua 3

Mic dejun:
- ceai verde fără smântână și zahăr sau boabe de cafea neagră
- pâine de secară

Prânz:
- tocană de dovlecei sau dovleac cu ulei de măsline

Cina:
- salată de varză cu ulei de măsline
- ou de pui fiert 2 buc
- carne de vită înăbușită 200 g

Carne de vită la cină

Ziua 4

Mic dejun:
- morcovi mari, rasiți și condimentați cu suc de lămâie
- ceai verde fără aditivi

Prânz:
- file de pește alb aburit 200 g
- suc de roșii 200 ml

Cina:
- fructe neindulcite - portocale, mere, kiwi, ananas

Ziua 5

Mic dejun:
- morcovi mari, rasiți și condimentați cu suc de lămâie
- ceai verde fără aditivi

Prânz:
- file de pește alb fiert 200 g
- suc de roșii 200 ml

Cina:
- fructe neindulcite - portocale, mere, kiwi, ananas

Ziua 6

Mic dejun:
- cafea cu cereale negre sau ceai verde

Prânz:
- file de pui fiert 500 g
- salată de varză și morcovi cu ulei de măsline

Cina:
- ou de pui fiert 2 buc
- morcovi rasi cu ulei de masline

Ziua 7

Mic dejun:
- cafea cu cereale negre sau ceai verde

Prânz:
- carne de vită înăbușită 200 g

Cina:
- orice cină din rația la alegere, cu excepția celei de-a treia zile

A doua săptămână repetă complet prima

Este permis să beți ceai verde neîndulcit și apă limpede între mese. Este interzisă împărțirea rației zilnice în porțiuni mai mici.

Ieșirea corectă și de urgență din dietă

Două săptămâni de autocontrol este o perioadă dificilă pentru organism, dar imediat după încheierea dietei, nu va mai fi posibil să reveniți la dieta obișnuită. Este nevoie de încă 2-3 săptămâni pentru a introduce treptat alimentele familiare în dietă, crescând treptat porțiile. Puteți săra vasele, dar este mai bine să începeți doar cu câteva boabe și nu ar trebui să mâncați dulciuri încă o săptămână și apoi să controlați cu strictețe cantitatea de zahăr consumată. Cu cât perioada de retragere este mai lungă, cu atât rezultatul pierderii în greutate va fi mai stabil. În timpul perioadei de recuperare a dietei, va fi de mare folos kefirul și iaurturile cu culturi probiotice, cerealele cu prebiotice naturale și jeleul de ovăz.

Este necesar să ieșiți urgent din dietă dacă vă simțiți rău, apar greață, vărsături, amețeli sau leșin, tensiunea arterială a scăzut brusc sau este diagnosticată deficiența de sodiu. În astfel de situații, alimentele bogate în sodiu sunt introduse în dietă, treptat conținutul zilnic de calorii este crescut treptat din cauza grăsimilor și carbohidraților, iar dieta obișnuită este restabilită treptat sub supravegherea medicilor. Este important să ne amintim că chiar și o ieșire de urgență din dietă necesită prudență și moderare pentru a nu agrava starea.

Este necesar să părăsiți regimul urgent dacă vă simțiți rău, apar greață, vărsături, amețeli sau leșin, tensiunea arterială a scăzut brusc sau este diagnosticată deficiența de sodiu. În astfel de situații, alimentele bogate în sodiu sunt introduse în dietă, treptat conținutul zilnic de calorii este crescut treptat din cauza grăsimilor și carbohidraților, iar dieta obișnuită este restabilită treptat sub supravegherea medicilor. Este important să ne amintim că, chiar și o ieșire de urgență din dietă necesită prudență și moderare pentru a nu agrava starea.

Opinia experților, contraindicații la dieta japoneză

Opiniile medicilor cu privire la toate dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt similare: astfel de diete pot fi pe termen scurt și rare, deoarece încalcă mecanismele naturale de autoreglare ale organismului. Dieta japoneză, care include fructe și legume, nu este puternic criticată, dar majoritatea medicilor sunt de acord cu necesitatea supravegherii medicale în perioada de slăbire și retragere din dietă. Și, desigur, o restricție bruscă a dietei este strict interzisă persoanelor cu boli ale sistemului digestiv.

Pentru cine este contraindicată dieta japoneză:

 • persoane cu gastrită și ulcere gastrice;
 • persoane cu colită și pancreatită;
 • persoane cu ulcer duodenal;
 • persoane cu orice boli ale rinichilor și ale vezicii urinare;
 • persoane cu tulburări ale sistemului endocrin;
 • femeile însărcinate și care alăptează;
 • persoanele cu cancer;
 • sportivi și persoane cu activitate fizică crescută;
 • persoane în vârstă.

Pentru cine este dieta japoneză? Persoanele cu o sănătate bună, care au o greutate cuprinsă între 5 și 20 kg, care sunt gata să urmeze instrucțiunile și să încerce lucruri noi, care doresc să devină mai subțiri și să reducă dependența de dulce și sărat, învață să facă distincția între gustul real al alimentelor.

Medicină pe bază de plante și tehnici auxiliare

Dieta japoneză în sine este foarte eficientă, de aceea este interzisă utilizarea unor plante medicinale suplimentare cu efecte laxative și diuretice. Cele mai utile în perioada de slăbire și recuperare vor fi colecțiile pe bază de anason stelat și oregano, mentă și balsam de lămâie - calmând și ajutând digestia.

Ceaiul de după-amiază poate fi savurat alături de ceai de plante, savurând aroma relaxantă a ierburilor sălbatice și, înainte de culcare, faceți o baie cu aceste ierburi - infuzia de balsam de lămâie și mentă va avea un efect benefic asupra bunăstării și va ajuta la tonifierea pielii, care se poate lăsa puțin cu o scădere accentuată în greutate.

Un bonus suplimentar care va spori eficacitatea japonezei va fi un masaj cu uleiuri aromatice de lavandă, verbena și ace de pin: este suficient să vă frământați mâinile și picioarele cu ulei parfumat în fiecare seară pentru a accelera procesul de ardere a grăsimilor și a vă îmbunătăți starea de bine.

Recenzii dietetice

Fetele care slăbesc pe dieta japoneză sărbătoresc puncte importante:

 1. Foamea, ca atare, nu apare - un aliment foarte satisfăcător.
 2. Frunzele stomacului și digestia se îmbunătățesc.
 3. Corpul este uscat, devine mai proeminent.
 4. La mijlocul dietei, greutatea câștigă puțin, apoi scade din nou.
 5. Pielea feței arată mai bine.
 6. Umflarea dispare.
 7. Efectul este vizibil deja în a doua sau a treia zi a dietei.

Dintre minusuri se notează:

 1. Alimente uscate.
 2. Lipsa unui mic dejun consistent.
 3. Meniul prea rigid.
 4. Slăbiciune dimineața.
 5. Incompatibilitate între dietă și antrenament activ
 6. Greutatea recâștigă după terminarea dietei
 7. Defalcare a dietei

În general, atitudinea față de „japoneză” în rândul fetelor moderne este calmă - moda pentru figuri subțiri translucide a trecut, un corp puternic de relief este în tendință. Prin urmare, acum dieta japoneză este mai des utilizată ca una dintre opțiunile de uscare - un conținut ridicat de proteine ​​permite sportivilor să mențină o ușurare frumoasă. Și de aceea dieta de șapte zile câștigă din ce în ce mai multă popularitate, ceea ce nu duce la slăbiciune și vă permite să mențineți un regim de antrenament.

Cursul complet al dietei, împreună cu pregătirea și ieșirea ulterioară, durează aproape două luni, iar pierderea în greutate până la 10 kg într-o astfel de perioadă este un rezultat excelent. Și, desigur, chiar dacă nu este posibil să aderați complet la meniul rigid, chiar și o orientare către dieta „japoneză” vă va permite să obțineți rezultate. Și calea spre succes și armonie începe cu primul, deși nu este un pas îndrăzneț.